Hakkımızda

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezi -KOÜSİM-Öğrencilerini Geleceğe Hazırlıyor

Tıp alanındaki gelişmeler, bilginin hızla artışı, toplumun sosyal olarak ve sağlık alanındaki gereksinimleri tıp eğitiminin de bu değişime uyum sağlamasını gerektirmektedir. Tıp eğitiminin niteliğinin arttırılması topluma sunulan sağlık hizmet kalitesinin güvencesidir.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak en temel hedeflerimiz; eğitimimizi ulusal çekirdek eğitim programı ve tıp eğitimindeki çağdaş yaklaşımlar ışığında geliştirerek, güncel tıp bilgisi ile donanmış, ülkemizde sık görülen hastalıkları iyi bilen, problem çözme, kendi kendine öğrenme ve iletişim becerisine sahip, önceliği her durumda hastalarına hizmet olarak gören ve bir profesyonel olarak takım çalışması içinde rol alabilecek geleceğin hekimlerini yetiştirmektir.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezimiz bu amaçlar doğrultusunda Kocaeli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen proje ile kurulmuştur. 2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde ülkemizin ve üniversitemizin gururu olacağına şüphemiz olmayan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezinde tıp eğitimi faaliyetlerine başladık.



Sağlık alanında simülasyon neden gereklidir?

Tıp eğitimi; iyi hekim yetiştirmek ve hekimlerin toplum gereksinimlerini karşılayacak mesleki yetkinliklere ulaşmasını sağlamak amacıyla yapılandırılan bir eğitim sürecidir. Gelişen teknolojiyle bilginin hızla değiştiği bu dönemde sağlık hizmeti sunumundaki kalitenin arttırılarak toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesi hedefleri ve hasta güvenliği, hasta hakları gibi değerler ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle hastaların zarar görmediği, hekimlerin hastalar ve kendileri açısından risk yaratmadan öğrenebildiği yöntemlere ihtiyaç duymaktayız.

Sağlık alanında hasta haklarının ve hasta güvenliğinin öne çıktığı günümüzde hastalar eğitim organizasyonlarında yer almak için yeterince istekli değiller. Öğrencilerin ve sağlık çalışanlarının mesleki becerilerle ilgili deneyim kazanma beklentilerinin, güvenli ve adil yöntemlerle karşılanması için kullanılan simülasyon yönteminin artan bir sıklıkla tercih edildiğini görebilirsiniz.

Sağlık alanında simülasyon uygulamaları ile klinik uygulamaları öğrencilerin güvenli bir ortamda pratik yapmalarını sağlayarak standart/simüle hastalar ile gerçek hasta deneyimleri, manken ve simülatörler, fiziksel modeller veya bilgisayarlar destekli programlar ile gerçek tıbbi durumları yaratmak üzere tasarlanmış senaryolar yoluyla sağlık hizmetini geliştirmek veya güçlendirmek hedeflenir. Bu uygulamalar ile hasta ve çalışan güvenliğini artırmak ve insan kaynaklı tıbbi hataları en düşük seviyeye indirmek amaçlanır. Tıbbi müdahale ve girişimsel becerilerini, hasta ile iletişim ve meslekler arası iş birliğini geliştirmek, mezuniyet sonrası mesleksel gelişimin sağlanabilmesi, yaşam boyu öğrenme süreçlerinin sürdürülebilmesi için hizmet içi eğitimlerde de simülasyon uygulamaları önemlidir.



KOÜSİM altyapısı ve başlatılan eğitimler

KOÜSİM, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi yeni poliklinik binasında 1151 M2 kapalı alanda sanal bir hastane düzeninde hazırlanmıştır. Üç yataklı acil servis, ambulans ve kaza/ev ortamı, doğumhane ve yenidoğan alanı, iki yataklı erişkin ve iki yataklı çocuk servisi, klinik beceri laboratuvarı, üç boyutlu(3D) sanal anatomi dersliği, sanal gerçeklik(VR) odası, sekiz adet simüle öğrenci polikliniğinden oluşan merkezin kadrosunda anestezi uzmanı tıp eğitimcisi, hemşire öğretim görevlisi, biyomedikal mühendisi, anestezi teknikeri yer almaktadır. Yüksek gerçeklikli acil hasta ve hemşirelik simülatörleri, pediatrik simülatörler, doğum ve simülatörleri, acil servis, ambulans ve servisler için gerekli tüm tıbbi cihaz ve ekipmanlar ile çok çeşitli parça beceri maketlerinin yer aldığı merkezin bir diğer önemli altyapısı da kapsamlı bir eğitim yazılım ve kayıt sistemidir. Tüm simüle ortamlar yüksek kalitede ses ve görüntü kaydı yapılabilen, çeşitli ölçme ve değerlendirme olanaklarına sahip, simülatörlerin uzaktan kumanda edilebileceği bir teknik donanımla hazırlanmıştır.

KOÜSİM’de tıp eğitiminin ilk yılından itibaren mezuniyete kadar çeşitli eğitimler gerçekleştirilmektedir. İntörn hekimlere yönelik yüksek gerçeklikli acil servis simülasyonları, stajyer öğrencilere yönelik pediatrik resüsitasyon, yenidoğan resüsitasyonu, temel yaşam desteği eğitimleri, kalp ve solunum muayenesi pratikleri ve Ulusal Çekirdek Eğitim Programında belirtilen temel hekimlik becerileri simülasyon uygulamaları eğitim programlarımızda yer almaktadır. Ayrıca merkezimizde mezuniyet öncesi tıp eğitiminde tercih edilen objektif yapılandırılmış klinik sınavlar (OSCE), klinik beceri istasyon sınavları da sürdürülmektedir. İlerleyen dönemde gerçek simüle hastalar ile öğrenci polikliniklerinde iletişim becerileri simülasyonları planlanmaktadır. Merkezimizde mezuniyet sonrası tıp eğitimi kapsamında uzman hekim derneklerinin kursları da sürdürülmektedir.




Demo Settings
Header Colors
Navigation Colors
Footer Colors